υπηρεσίες

Peeling

Το peeling αποτελεί μια μέθοδο για την αφαίρεση των επιφανειακών στιβάδων του δέρματος. Μέσα από αυτή τη διαδικασία επιτυγχάνεται η δημιουργία νέας επιδερμίδας με βελτιωμένη ποιότητα και υφή ενώ παράλληλα διεγείρεται η σύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης. Πρόκειται για μια θεραπεία που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια και τα αποτελέσματα του είναι ευρέως γνωστά. Το καινούργιο δέρμα είναι πιο φωτεινό και απαλό ενώ οι πανάδες και τα σημάδια ακμής μειώνονται αισθητά.

Ποια η διαδικασία του peeling;

Αρχικά το δέρμα απολυμαίνεται με προσοχή, ενώ τα μάτια και το στόμα προστατεύονται. Το διάλυμα εφαρμόζεται στο δέρμα με ένα ειδικό πινέλο. Το άτομο στα πρώτα λεπτά, νιώθει ελαφρύ κνησμό και ένα αίσθημα καύσου. Η συνεδρία διαρκεί περίπου μισή ώρα. Μόλις ολοκληρωθεί το peeling, παρατηρείται ήπια ερυθρότητα στην περιοχή και μετά από μερικές μέρες το δέρμα ξεφλουδίζει. Στα πιο βαθιά peeling η ερυθρότητα είναι πιο έντονη, αλλά και σε αυτή την περίπτωση υποχωρεί σταδιακά. Το βάθος του πίλινγκ επιλέγεται από το δερματολόγο ανάλογα με το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει. Βέβαια όσο πιο βαθύ είναι, τόσο πιο εντυπωσιακό θα είναι το αποτέλεσμα της θεραπείας.

Σε ποιους απευθύνονται τα peeling;

Το δέρμα μας με την πάροδο των ετών αποκτά ατέλειες και σημάδια λόγω της γήρανσης. Αυτές οι ατέλειες είναι πιο έντονες σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, σε νεαρά άτομα με ακμή και σε ανθρώπους με λεπτό και ξηρό δέρμα, ενώ και η χρόνια έκθεση στον ήλιο προκαλεί τη λεγόμενη φωτογήρανση.

Η μέθοδος αυτή μπορεί να βελτιώσει το δέρμα κάνοντάς το λαμπερό και φρέσκο. Μπορεί να αντιμετωπίσει λεπτές κηλίδες, πανάδες και υπερκερατώσεις. Ειδική κατηγορία αποτελούν τα peeling που βοηθούν στη θεραπεία της ακμής και γίνονται συνδυαστικά με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, βοηθώντας στη ρύθμιση του σμήγματος.

Είναι μια επώδυνη διαδικασία;

Το peeling δεν αποτελεί επώδυνη διαδικασία και δεν απαιτείται χρήση αναισθητικής κρέμας. Μόλις ολοκληρωθεί η θεραπεία εφαρμόζεται μια ενυδατική μάσκα που καταπολεμά το αίσθημα καύσου.

Ποια είδη peeling υπάρχουν;

Τα peeling ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες, η πρώτη είναι ο τρόπος εφαρμογής και η δεύτερη είναι το βάθος στο οποίο φτάνουν. Έτσι, στην πρώτη κατηγορία, έχουμε:

  1. τα χημικά peeling που γίνονται με τη χρήση οξέων φρούτων, σαλικυλικού οξέος, φαινόλης κτλ,
  2. τα μηχανικά peeling που γίνονται με κρυστάλλους, δερμοαπόξεση κτλ, και
  3. τα θερμικά peeling που γίνονται με τη χρήση laser (fractional laser) που προκαλούν εξάχνωση της επιδερμίδας και μπορούν να υπολογίσουν με ακρίβεια το βάθος.

Στη δεύτερη κατηγορία έχουμε:

  1. το επιφανειακό peeling το οποίο δεν απαιτεί συγκεκριμένο χρόνο αποθεραπείας και το άτομο δεν χρειάζεται να διακόψει τις καθημερινές του δραστηριότητες,
  2. το peeling μεσαίου βάθους με χρόνο ανάρρωσης δέκα ημερών και
  3. το βαθύ peeling που απαιτεί περίπου δεκαπέντε μέρες για πλήρη ανάρρωση.

Φυσικά ο δερματολόγος γνωρίζει πολύ καλά το όριο βάθους στο οποίο επιτρέπεται να φτάσουμε.

Τι προσφέρει το peeling;

Το peeling μπορεί:

  • να διορθώσει ανομοιομορφίες στο δέρμα, χαρίζοντας ένα λείο και βελούδινο δέρμα
  • να σβήσει τις λεπτές ρυτίδες και τις ατέλειες
  • να απαλύνει τις δυσχρωμίες του δέρματος και τα σημάδια ακμής
  • να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης


Ποια είναι η ιδανική περίοδος για να γίνει το
peeling;

Γενικά τα peeling είναι καλό να μην πραγματοποιούνται σε περιόδους έντονης ηλιοφάνειας όπως το καλοκαίρι. Για τα πιο βαθιά χημικά peeling το ιδανικό διάστημα εκτείνεται μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου. Το μηχανικό peeling με κρυστάλλους δεν έχει κανένα χρονικό περιορισμό όπως και τα επιφανειακά που μπορούν να γίνουν όλες τις εποχές.

Πόσα peeling πρέπει να κάνω για να έχω ένα καλό αποτέλεσμα;

Όλα εξαρτώνται από το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Σε μια απλή περίπτωση στην οποία το άτομο δεν έχει βαθιές ρυτίδες, ουλές ή δυσχρωμίες, είναι αρκετές δύο με τρεις συνεδρίες για να επιτύχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Όταν όμως το άτομο αντιμετωπίζει προβλήματα ακμής ή βαθιές ρυτίδες και χαλάρωση, σίγουρα θα χρειαστούν περισσότερες συνεδρίες. Ο δερματολόγος θα αποφασίσει ποιος είναι ο σωστός αριθμός συνεδριών για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα χωρίς να προκαλέσουμε κάποια βλάβη στο δέρμα.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι μόνιμα;

Στα βαθύτερα peeling για την αντιμετώπιση ουλών ακμής, τα αποτελέσματα είναι μόνιμα. Γενικά τα βαθιά peeling δίνουν μακροχρόνια αποτελέσματα. Τα επιφανειακά συνήθως χρειάζονται επαναληπτικές συνεδρίες για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση μετά το peeling, το δέρμα δείχνει ξεκούραστο και φωτεινό. Τα νεκρά κύτταρα έχουν αφαιρεθεί και η επιδερμίδα είναι ανανεωμένη και φρέσκια.

Τα peeling μπορούν να γίνουν συνδυαστικά με άλλες θεραπείες;

Φυσικά και μπορούν. Τα peeling μπορούν να συνδυαστούν  με το botox ή με εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος, για ακόμη πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αυτές οι δύο τεχνικές μπορούν να μειώσουν τις ρυτίδες έκφρασης και να διορθώσουν τον χαμένο όγκο και την χαλάρωση. Μία ακόμη θεραπεία που μπορεί να γίνει συνδυαστικά, είναι η αυτολόγη μεσοθεραπεία που συμβάλλει τόσο στην ανανέωση του δέρματος όσο και στην ταχύτερη αποθεραπεία μετά τη συνεδρία.